Lieven Denys

 

Internationaal jurist geëngageerd voor mensenrechten, solidariteit en onze natuurlijke leefwereld

 

Korte beschrijving

Reeds van jongsaf aan ben ik geëngageerd om mensenrechten , solidariteit en het ijveren voor onze natuurlijke leefwereld in daden om te zetten. Van activist bij Amnesty International ( o.m. in de werkgroep Business & Human Rights) evolueerde ik uiteindelijk naar voorzitter van Advocaten zonder Grenzen.

Inmiddels ben ik jaren bestuurder van het Brusselse PAG-ASA, één van de drie organisaties in België die gemachtigd is om de slachtoffers van mensenhandel daadwerkelijk op te vangen. In het kader van het World Social Forum en de War against poverty mocht ik mee ijveren om de rijkdom van de economische globalisering te helpen herverdelen en te integreren in ontwikkelingssolidariteit , onder andere door mee te werken aan de totstandkoming van de eerste Tobin Tax (piloot) wetgeving .

Vanuit mijn betrokkenheid bij Greenpeace België, waar ik het talent van Olivier Deleuze mocht appreciëren en ondersteunen , kwam ik terecht bij Greenpeace International.

Ook in Vredeseilanden mocht ik in het bestuur dienen. Sociale bewogenheid heb ik kunnen combineren met een veeleisende job als ( thans emeritus) professor van de rechtsfaculteit van VUB en (thans gewezen) internationale fiscale jurist : advocaat in het internationale bedrijfsleven bij een toonaangevend Brussels advocatenkantoor later ook fiscaal magistraat in het Hof van Beroep te Brussel en fiscaal Assessor bij de Raad van State.

Vermits ik thans beroepsmatig “op rust” ben en nog meer tijd krijg voor la juste cause , wil ik gaarne de kennis, wetenschap en managementervaring die ik heb opgedaan inzetten in de lokale politiek van het mooiste en groenste dorp van de Brusselse Metropool opnieuw ter ondersteuning én ter inspiratie van de getalenteerde bestuursequipe, bv om bij te dragen aan een rechtvaardig gemeentelijk fiscaal én sociaal beleid, en om onze natuurlijke leefwereld te vrijwaren , zoals bv het prachtige Zoniënwoud, waarin Watermaal-Bosvoorde is ingebed , te cultiveren als groene long van Brussel.

Coup de coeur in Watermaal-Bosvoorde

Wat mij in het mooiste en groenste dorp Watermaal – Bosvoorde , waar ik reeds méér dan dertig jaar woon, het nauwst aan het hart ligt is het Zoniënwoud.

Ik kan er eindeloos in rondzwerven en filosoferen met mijn gedachten in de wolken en mijn laarzen in de bosgrond ; alle paden heb ik er kunnen doorkruisen, grote delen ervan per fiets in voorbereiding op de beklimming van de Mont Ventoux bv tot rond de vijvers van Tervuren of als onderdeel van de groene gordel rond Brussel.

Daar , in de Logis van Watermaal-Bosvoorde, staat mijn nest, waar ik samen met mijn vrouw, onze kinderen kon laten opgroeien in een dorpse sfeer tot wereldburgers. Dat wil ik graag aan de komende generaties doorgeven. Donc, ça vaut un effort !

Mijn prioriteiten

Mijn engagement op de lijst is de ondersteuning van Olivier Deleuze en zijn equipe , die de belichaming zijn van het Ecolo-Groen programma in het lokale kader van een geprivilegieerd dorp W-B , dat tegelijk een bruggenhoofd is van het van de grootstad Brussel.

Mijn sociaal-juridisch engagement in de NGO wereld en mijn fiscaal-juridische know how als prof.em. en bedrijfsadvocaat wens ik in te zetten om het groeiend lokaal sociaal beleid – in België vindt een sluipende decentralisatie plaats – een progressieve boost te geven.

Het fiscaal beleid, ook op lokaal vlak , kan ik rechtvaardiger en eerlijker helpen hertekenen. Watermaal – Bosvoorde is verder te cultiveren niet alleen tot dé human and smart village van Brussel Hoofdstad, maar als green village zal het moeten op zijn tellen passen: de inwoners en de bomen hebben zuivere lucht nodig, en dat vergt een green policy van mobiliteit rond en doorheen W-B; ik kan de beleidsmensen daarin mijn professionele know how van de wortel en de stok aanbieden. En verder , met mijn Vlaamse roots ( van Bachten de Kuppe) en mijn internationale ervarings- en leefwereld kan ik de multiculturele diversiteit waarin Watermaal-Bosvoorde zich meer en meer is gaan bevinden , tot een constructieve harmonie inspireren.

GROEN staat immers voor GELUK.

Neem contact met mij op

Naam : Denys
Voornaam : Lieven
Adres : Een huis in de tuinwijk Le Logis van Watermaal Bosvoorde  in de buurt van de Drie Linden
E-mail : lieven@ecolo-wb.be